10 beste tips mot tannverk

By | April 19, 2013

 

Her er tipsene som hjelper mot tannverk når smerten nesten er for sterk til å holde ut.

Det skal med en gang sies at det aller beste tipset mot tannverk, er å oppsøke en tannlege, men i noen tilfeller kan det kanskje være andre grunner til at du ikke sitter i tannlegestolen akkurat nå.

 

smerte-i-tennene

 

Vi vet at mange lider av Odontophobia (tannlegeskrekk). Dette er gjerne angst for tannlegen, angst for sprøyter, den særegne lukten i rommet, eller rett og slett smerten du frykter. Odontophobia er en av de aller mest utbredte fobier i Norge og er en angst tilstand som bidrar til at mange ender opp med tannpine fordi at de prøver å unngå tannlegen.

 

Hva kommer tannverk eller tannpine av?

Det er som oftest skade eller sykdom i tennene som forårsaker tannverk. Når vi snakker om skade på tennene, er det som oftest det vi kaller “hull i tennene”.

Det kan selvfølgelig være mange andre grunner til tannpine, og her er noen kjente tilfeller:

 • Betennelse i tannkjøttet.
 • Infeksjon i tannroten også kjent som “tannbyll”.
 • For liten plass til tennene grunnet visdomstenner.
 • Tvillingtann
 • For høy tannfylling

 

Kjekt å vite:

 • Om du opplever tannsmerter, trenger ikke tennene i alle tilfeller å ha skylden. Bihulebetennelse kan nemlig få deg til å tro at smerten kommer fra tennene på grunn av at noen av tannrøttene ligger i nær kontakt med bihulene.
 • Det er meget forebyggende å unngå små spising mellom måltidene om du prøver å unngå karies.
 • Noen opplever å få hodepine uten å kjenne noe tannverk.
 • Karies kommer av syreangrep på tennene. Syreangrepet kommer av gjæring av karbohydrater fra kosten. Gjæring oppstår i kombinasjon med de naturlige bakteriene du har i munnhulen.
 • Et syreangrep varer ca 30 min etter hver gang du spiser eller drikker noe som inneholder karbohydrater.
 • Kjeveledd som ikke fungerer helt normalt kan gi smerter som minner om tannpine.
 • Det anbefales at man kjøper ny tannbørste hver tredje mnd.
 • Plakk er et bakteriebelegg som dekker over tennene og fjernes ved å pusse tennene.
 • Om plakk ikke blir fjernet regelmessig, kan det oppstå betennelse i tannkjøttet.
 • Tannkjøtt betennelse kan føre til at tennene løsner.
 • Dårlig ånde skyldes ofte et bakterie belegg bakerst på tunga eller matrester mellom tennene.

 

 

Her er 10 tips som kan komme til nytte, mens du venter på å komme inn til en hastetime hos tannlegen.

 

1. Iskaldt vann – Dette er en løsning som er ekstrem effektiv, men samtidig binder deg til å ha kaldt vann i munnen hele tiden. Når du fyller munnen med dette kalde vannet, vil du kjenne en smerte i det betente området som du kanskje aldri før har kjent for ca 20 sekunder. Likevel, så forsvinner smerten helt bort etterpå og det kan kjennes som om alt er helt ok.

Problemet med denne løsningen er bare at etter ca 2 min vil vannet i munnen begynne å bli ganske så temperert og du blir nødt til å fylle munnen med nytt kaldt vann for å holde smerten borte. I det du slutter å fylle munnen med kaldt vann, vil du ha store problemer i form av smerte, så pass på at dette er en løsning du kan vedlikeholde til du kommer i tannlegestolen!

 

2. Nellikolje – Dette er et klassisk kjerringråd som hjelper mot tannverk. Pensle oljen på det betente området og la det virke. Et fint alternativ for den som ikke liker å fylle magen med medisin. Nellik spiker fungerer også, men da er du nødt til å tygge med det betente området og er derfor en mer ubehagelig løsning.

 

3. Etanol (sprit) – Et alternativ for den som ikke har noen andre hjelpemidler. Om du benytter deg av Cognac, Whiskey eller andre typer drikkevarer har ingen ting å si, men jo høyere prosent innhold, jo bedre. Dette bidrar til å bedøve til en viss grad for de med svakt betente tenner.

 

4. Paracetamol og Ibuprofen – Eksempelvis er Ibux og Paracet en fin og effektiv kombinasjon og jobber godt sammen i systemet ditt for god effekt. Det er i hovedsak Ibux som hjelper mot tannverk, men Paracet bidrar til å øke effekten.

 

5. Cocktail – En cocktail på tannlegespråket er en blanding av Voltaren, 1 g Paracet og Penicilin. Dette er gjerne no du får utskrevet av tannlege etter en behandling mot betente tenner og skal virke supert mot smerte.

 

6. Vademekum – Ved å helle Vademekum over det området hvor du har tannverk, skal du kunne kjenne en svak bedring etter kort tid. Dette tipset viser seg å være til hjelp for noen, mens andre ikke føler hjelp i det hele tatt.

 

7. Dental gel – Dette er en reddende engel som burde ligge i kjøkkenskapet i alle hjem. Ved påføring av denne gel, vil du fort kjenne at smerten slipper taket. Av erfaring har dette produktet gjort sin nytte gang etter gang. >>>Se produkt her<<<

 

8. Sug på en isbit – Dette er ganske så likt tips nr 1, men det er likevel greit å ta med at en isbit som suges på i det området du har tannverk hjelper!

Mange får gåsehud bare ved tanken på at en isbit skal berøre tanna som påfører smerte og tyr heller til andre metoder som kan bedøve området. Ha likevel dette tipset i bakhodet i tilfelle nød. Vi vet at tannpine kan være smertefullt og da er gode råd gode å ha.

 

9. Salt og pepper – En kombinasjon av salt og pepper har en antibakteriell effekt og har en dempende effekt på betennelse. Bland lik mengde salt og pepper med litt vann slik at det blir en deig og dekk godt over tanna som er smertefull. La den ligge på noen min før du tar bort. Bør gjøres 1 til 2 ganger pr dag til du får oppsøkt tannlege.

 

10. Hvitløk – Hvitløk er oldtidens antibiotika og har vist seg i flere tilfeller å hjelpe mot intens tannpine. Med høyt inntak av hvitløk i form av kosthold tilskudd, drikke eller mat, vil dette bidra til å dempe all form for betennelse i kroppen inkludert tenner.

 

Produkter som bidrar til god tannhygiene:

 • Tanntråd
 • Fluortannkrem
 • Tannstikker
 • Munnskyll/Fluorskyll
 • Fluortabletter
 • Fluortyggegummi
 • Sukker fri tyggegummi
 • Tannbørste
 • Mellomromsbørste

 

Skulle du sitte på noen gode tips for å dempe tannpine er du hjertelig velkommen til å dele tipset med oss i kommentarfeltet.. Takk!

 

Les også:

 

 

One thought on “10 beste tips mot tannverk

 1. Morten Edvardsen

  Tannpine.
  Et kjerring råd som faktisk funker ( prøvd det selv) Ta av hodene på en 7-10 Nellikspiker. Kryddert altså. putt disse i munn og lag en form for grøt/masse av det. før massen dit hvor tannverken sitter og bit så hardt du kan, vel ikke overdriv. i 3-5 minutter. Om tannpinen øker under bitingen så fungerer det.. du vil være fri for smerte etter 10 miutter. i de fleste tilfeller.. tannkjøtt infeksjoner er ikke tannverk.. virker ikke mot slikt.. Hovedsaklig hull i tennen.. Lykke til. 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 − six =