10 råd mot depresjon

By | June 8, 2016

 

 

 

Depresjon er en alvorlig lidelse, som det kan være vanskelig å komme seg ut av. Det er viktig å skille mellom det å ha en dårlig dag eller uke og det å faktisk være deprimert. Selv om alt kan føles meningsløst og mørkt, finnes det råd som kan gjøre hverdagen lysere. 10 av de får du her.

 

#1: Rutiner
Selv om man har mest lyst til å bare ligge inne i mørket hele dagen, så er det ikke dette som er best for deg. Rutiner i hverdagen vil på sikt få deg til å føle deg bedre. Ha for eksempel fast leggetid, faste måltider og faste treningsøkter.

 

#2: Vær aktiv
Trening fungerer positivt på depresjon. Ved trening utløses endrofiner som gir en lykkefølelse samtidig som man generelt vil føle seg bedre dersom man trener regelmessig.

 

#3: Vær sosial
Det frister kanskje ikke, men prøv å vær sosial minst en gang i uken. Dette kan gi deg positive impulser og man kjenner seg mindre alene og isolert om man kommer seg ut blant folk en gang i blant.

 

#4: Sett deg mål
Enkle mål som det å trene to ganger i uken eller være sosial en gang i uken er viktig å sette seg. Det å oppnå et mål gir en mestringsfølelse som er i kontrast med de dystre følelsene som kommer ved depresjon. Sett gjerne også mer langsiktige mål, f.eks. få en jobb eller fullføre en utdannelse.

 

#5: Spis riktig
Spiser man mye salt, fett og sukker, kan dette forverre depresjonen. Ved å spise sunt og regelmessig samtidig som man trener, vil man derimot oppnå mer velvære.

 

#6: Sov nok
Det kan være vanskelig å få nok søvn når man er deprimert. Ved å legge seg og stå opp til samme tid hver dag, kan man etterhvert få et bedre søvnmønster. For lite søvn forverrer nemlig depresjonen.

 

#7: Unngå alkohol
Når man drikker alkohol kan ting føles bedre mens man er påvirket. Etterpå derimot, kan alt føles mye verre. Følelser som sorg og ensomhet blir forsterket i det lange løp, om man drikker mye alkohol. Skal man i sosiale sammenhenger der det er alkohol, er det beste å drikke moderate mengder.

 

#8: Tenk over hvordan du tenker
Ved depresjon tenker man ofte alt i verste mening. Prøv å forandre tankemønstret ved å være obs på hvordan du tenker og hvorfor du tenker det. Skriv gjerne ned hva du føler, slik at du får bedre selvinnsikt. Oppnår man god selvinnsikt blir det enklere å komme ut av depresjonen.

10 råd til deg som kjenner noen med depresjon

 

#9: Ikke la frykten styre deg
Dårlig selvtillit er ofte en følge av depresjon, og man tørr kanskje ikke gjøre ting man før gjorde uten å tenke over det. Gjør disse tingene likevel, slik at ikke frykten styrer hverdagen din.

 

#10: Gjør noe nytt
Det kan være viktig å oppleve nye ting når man er inne i en depresjon. Tving deg selv til å prøve noe nytt, for eksempel isbading, reise en ny plass, få nye bekjentskaper eller flytte en ny plass. Nye impulser gir nye prosesser som igjen fornyer tankegangen og følelseslivet.

 

Les også: 10 råd for å dempe angst

 

Kilder:
http://www.mentalhelse.no/psykobloggen/alle-blogginnlegg/7-tips-mot-depresjon
http://justmind.nu/artikler/5-gode-raad-mot-depresjon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − 7 =