10 tips mot, og forebygge musearm

By | May 20, 2014

 

.

Dett er er årsaken til din plage

Det som kalles musearm er nært beslektet med en eldre plage/slitasje som heter tennisalbue. En senebetennelse som dannes i underarmen etter flere tusen belastninger  på senefestet over en kortere periode uten nok hvile. Dette vil overgå vevets tåleevne og utvikle en sliteskade.

Det er i disse tider PC musa som kommer frem som den skyldige for de fleste betennelsene i underarmen. Dette er blitt et økende problem på grunn av antall timer vi velger å bruke foran datamaskinen. Ikke bare på jobb, men når vi endelig er hjemme er det enkelt å sette seg på hjemme PC’n og fortsette mye av de samme bevegelsene som man hadde i arbeidstiden. På grunn av mindre variasjon i bevegelsesmønsteret i underarmen, øker man også sjansen på belastningsskade.

 

Dette er tegn på at du er i fare for å få musearm

Enten det er spilling eller surfing på på nett, brukes PC musa som et at de viktigste redskapene for å få utført de handlinger som du ønsker å utføre. Om dette skjer hver dag og gjerne over flere timer om Lindrer ledd og muskel smertergangen, er første tegn på irritasjon i senene at du kjenner at leddene blir stive i det du tar hånden av musa.

Om du likevel velger å overse dette tegnet, vil du begynne å kjenne en jevn varme i hånda ganske så tidlig hver gang du legger hånda tilbake i den vante posisjonen over PC musa. Dette skyldes at betennelsen påvirker flyten av veske som ofte har et høyt innhold av proteinet Fibrin og immunoglobuliner. Blodårene som går oppstrøms fra det punktet som er betent, utvides og derfor gir denne varme følelsen som er et tegn på inflammasjon. Dette vil etter hvert bli mer og mer intenst om du fortsatt velger å overse tegnene.

Nå er det ikke lengre noe tvil om hva som har skjedd. Du vil ha smerte i armen som sprer seg hele veien opp mot albuen. I dette stadiet vil smerten være intens og du vil ikke være i stand til å bruke armen på normal måte noe lengre. Du vil også måtte sykemelde deg over en lengre periode før det er trygt for deg å gå inn i normal arbeidsrytme igjen.

 

Sosiale medier er et økende problem

Mange har forstått at det er en fremtid med dette å arbeide med sosiale medier, og jo flere venner/følgere man har, jo mer verdifull er du for oppdrag når det kommer til å markedsføre for andre bedrifter. For å få følgere krever det at du er aktiv på plattformen, noe som krever at du bidrar med å trykke (like/plus) ganske så mange ganger om dagen. Når du blar deg ned siden og konstant holder pekefingeren over venstre museknapp klar for å klikke (like/plus), holder du fingeren spent i den samme posisjonen over lengre tid og er utrolig hard belastning for hånden. Dette kan fort ende opp med en inflammasjon/betennelse i hånden, og du er endelig blitt blant tusenvis av mange andre med musearm.

 

Slitasje med PC mus

 

Her er tipsene som kan hjelpe deg betraktelig med å bedre din musearm

 

#1 NSAIDs – Non Steorid Antiinflammatory Drugs (Ikkesteoride antiinflammartoriske midler)

Både  akutte og kroniske tilstander behandles med NSAIDs for å dempe smerte og inflammasjon. Ikke bare for hånden, men også for andre lidelser som: Menstruasjonssmerter, hodepine/migrene, nyresteinssmerter, metastatiske beinsmerter og revmatoid artritt (leddgikt). Ved tidlig fase kan du også benytte deg av milde antiinflammatoriske midler for å forhindre eventuell spredning.

 

 

#2 Ikke la hånda hvile på PC musa

For å forebygge betennelse i underarmen, er det viktig at du passer på ta bort hånda fra PC musa når den ikke er i bruk. Selv om du skal bruke den 15 sek igjen, vil du likevel få 15 sek hvile i armen og kan være avgjørende for om du vil opparbeide en betennelse eller ikke.

Dette er helt klart en uvane for mange og vil være vanskelig å gjennomføre 100%, men alt kan tilvennes over tid. Vit også at i det du flytter hånden i en hvileposisjon, bidrar du også til å variere på bevegelsen i hånden flere ganger over en dag.

 

 

 #3 Kortison

Forskere har ennå ikke funnet ut helt hvordan Kortison påvirker vårt senevev når det er betent, men det viser seg at er til hjelp under kronisk senebetennelse. Kortison demper også immunforsvaret som igjen fører til at den virker smertelindrende for den som lider under kronisk betennelse.

Vårt immunforsvar jobber aktivt for å bedre skadene på kroppen vår, og det er noe av den smerten vi kjenner når immunforsvaret har satt i gang med å helbrede.

Det er delte meninger om behandling av Kortison, og noen mener at dette burde være en av de siste alternativene vi bør ta i bruk.

 

 

#4 Velg riktig PC mus

Selv om du allerede har merket symptomene, er det mange ting du kan gjøre for å bremse spredningen og i beste fall bedre situasjonen. Det er flere alternativer av ergonomisk PC mus som er designet for akkurat slike problemer som Musearm og tennisalbue. De er gjerne litt dyrere, men absolutt verd investeringen om du benytter mye av din tid å håndtere en PC mus.

 

 

#5 Korte pauser og variasjon i arbeidsoppgavene

Har du flere arbeidsoppgaver som krever forskjellig bevegelse? I så fall bør du dele opp oppgavene dine stykkvis så ofte det lar seg gjøre. Det aller beste for en musearm er å la den hvile, men om dette ikke er et alternativ, er variert bevegelse meget viktig for at hånden skal kunne leges. Det er også viktig at du tar flere korte pauser slik at senestrukturene for nok tid for restitusjon . Dette trenger ikke å være mer enn 5 min hver time og kan du ta lengre pauser er det selvfølgelig en pluss.

Logitec M570 er en av de PC musene som ofte anbefales for muesarm og her er det billigste alternativet vi klarte å finne >Ergonomisk mus<

 

 

#6 Venstre arm på PC musen

Flere fysioterapauter råder folk til å lære seg å benytte venstre arm på PC musa. Dette kan virke som en umulig oppgave ved første forsøk, men utrolig nok venner du det til deg ganske så fort. Ved å variere bruken av PC mus på høyre og venstre hånd, er du ganske sikret å slippe unna betennelse i hånden i all fremtid.

 

 

#7 Håndledsbandage med skinne

Dette er en bandage som ble produsert av den hensikt å gi avlasting til muskler og ledd. Ved å stive av hånden med en slik håndledsbandage, vil du hvile hånden mye mer enn om du velger å gå uten.

De aller fleste har en innebygd skinne som støtter opp håndleddet og passer perfekt for den som jobber på PC og sliter med musehånd eller tennisalbue. Ikke bare hviler hånden mer, men den hjelper deg til å ikke jukse ved å av og til bruke hånden som er betent.

En bandage som vi anbefaler er “Futuro – Hånddstøtte“. Grunnen til at vi har valgt å anbefale akkurat dette merket er rett og slett av egen erfaring. Hvordan konkurrentene virker i forhold, har vi ingen formening om, men vi vet at denne hjelper bedre enn hva vi hadde forventet. Den kan kjøpes i de fleste apotek rundt om i Norge og prisen ligger på ca kr 150-200,-

Om du allerede har mye smerter i hånda på grunn av slitasje, anbefales det at du benytter håndleddstøtta så ofte det lar seg gjøre. Jo lengre du venter med å ta problemet seriøst, jo større sjanse er det for at du ender opp med en kronisk betennelse.

Kort fortalt om håndleddstøtta:

  • Enkel å ta av og på hånda
  • Behagelig stoff som puster
  • Lindrer smerte
  • Forebygger betennelse
  • Den har 2 lommer for plassering av skinne ettersom hvilken hånd som skal støttes
  • Diskret utsende som kan benyttes under klær
  • Kan benyttes under søvn
  • Se bilde på Vitus apotek

 

#8 Trykkbølgebehandling (ESWT)

En utrolig effektiv behandling om du har vært plaget med kronisk senelidelser.

Dette er en ganske ny metode for behandling av ikke bare tennis albue, men også kalkskulder, jumpers knee, akillessmerter og  musearm.

 

Her er en video som viser denne form for behandling

 

Les mer om trykkbølgebehandling her.

 

Nettsiden er ikke ferdig ennå, men kom snart tilbake for en oppdatert side..

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + 16 =