10 viktige fakta om Bitcoin

By | October 18, 2016

 

Dette er alt du trenger å vite om Bitcoin!

 

De fleste av oss har til nå hørt om den digitale valutaen. Dette er valuta som kun eksisterer elektronisk, med andre ord ikke eksisterer i fysisk form. For å være mer eksakt kan vi si at Bitcoin er en type cryptovaluta.

I dette innlegget tar vi for oss de 10 viktigste spørsmålene som vi har til denne valutaen slik at du skal få en klarere forståelse av hva dette er og hvordan dette brukes på lik linje med NOK eller Dollar.

 

#1 Hva er egentlig bitcoins?

Bitcoin (med stor forbokstav), refererer til programvaren eller nettverket altså (the Bitcoin Network), mens bitcoin (uten stor forbokstav) refererer til den digitale valutaen (to, tre, fire bitcoins osv.)

Prisen på denne valutaen varierer ut fra hva vi er villig til å betale for den. I startfasen av Bitcoin betalte man bare noen kr, og nå koster den mellom kr 8 og 10000,-

 

#2 Hvem startet ideen om Bitcoin?

satoshi

Selve konseptet ble startet av en mann med navnet Satoshi Nakamoto, en anonym figur vi hører ganske lite om.

I mai 2008, delte han en artikkel om Bitcoin. Denne artikkelen kan du lese her!

 

#3 Hva er det som er så spesielt med bitcoin?

Bitcoin er en “peer to peer” valuta og er integrert i et system som lar deg kjøpe og selge uten noe mellomledd i selve valutaen.

Her er et eksempel: Om vi ser på fiat valutaen, er den avhengig av en tredje part i prosessen på lik linje som bank, PayPal, Visa, Master o.s.v. for å verifisere selve transaksjonen.

Dette var de som kunne bekrefte for oss at pengene ble sendt og tatt i mot, noe som tok ganske så lang tid for noen år tilbake.

Når det kommer til bitcoin transaksjoner, skjer dette direkte uten en tredje part på grunn av et register som tar opp alle transaksjoner. Denne informasjonen er åpen for alle å se på og finnes på nettsiden Blockchain.info

På denne siden er det ikke mulig å hverken legge til eller fjerne noe som helst info!

 

#4 Er Bitcoin anonym?

Det er bare en myte at Bitcoin er 100% anonym. Det er faktisk hardere å foreta en anonym transaksjon med Bitcoin. Det er faktisk mulig at hvem som helst kan se hva du kjøper så lenge du bruker Bitcoin på grunn av akkurat det offentlige registeret.

Grunnen til dette er å forebygge hvitvasking av penger og derfor er det pålagt å implementere KYC/AML reguleringer i deres betalingsløsning.

KYC (Know Your Costumar) / AML (Anti Money Laundering) gjør at det kreves bostedsbevis og og gyldig ID for å kunne foreta en handel.

 

#5 Hva er desentralisert valuta?

Bitcoin er desentralisert og betyr ganske enkelt at det ikke er noen som har autoritet over den. Hverken regjering, land eller union har noe som helst autoritet og betyr at valutaen kan brukes rundt om i hele verden så lenge mottaker godtar denne type valuta.

 

#6 Hvor mange er det som bruker Bitcoin?

Det er vanskelig å gi et eksakt nummer, men en mulighet vil være å estimere ut fra antall “bitcoin wallets”.

En rapport som ble utgitt av Coin Desk’s “State of Bitcoin and blockchain 2016 report“, hadde bitcoin wallets doblet seg i løpet av 2015 (12.77 mill). Dette sier ikke mye om hvor mange som bruker Bitcoin, da det er normalt at hver enkelt bruker gjerne har flere “bitcoin wallets”.

Noe som er helt sikkert er at det dukker opp nye brukere hyppigere nå enn noen gang før!

 

#7 Hvordan brukes Bitcoin?

Bitcoin kan brukes på akkurat samme som all annen valuta. Det eneste som kreves er at mottakeren har opprettet en mulighet for å motta den valutaen som sendes, enten det er Visa, PayPal, Master o.l.

Da Bitcoin kun eksisterer elektronisk, må de oppbevares i bitcoin wallets. Der er det flere typer å velge mellom som for eksempel online/web wallet, mobile wallet, hardware wallet o.s.v.

Her kan du lese mer om hvilke løsninger som finnes for oppbevaring av bitcoins

 

#8 Hvordan får jeg tak i bitcoins?

bitcoinfarm

Du kan kjøpe bitcoins

Det finnes mange online sider som baserer seg på Bitcoin handel. Utvalget øker og øker for hvor man kan handle til gjeldende kurs, men kanskje vil du kunne gjøre de beste kjøpene ved å handle direkte med andre bitcoin eiere.

Prøv ut localbitcoins

 

Start med Bitcoin mining

I starten var Bitcoin mining meget profitabelt, men for tiden er det ikke lengre kostnadseffektivt å drive med Bitcoin mining for den “vanlige mannen i gata”. Da er du nødt til å kjøpe spesialisert Bitcoin mining utstyr, samt ha et større lokale der du også vil ha kostnader på elektrisitet og ekstra nedkjøling.

Skulle du likevel ønske å prøve deg på Bitcoin mining, kan du besøke: https://www.bitcoinmining.com/

 

Jobbe for å tjene bitcoins

Det er mange som velger å ta på seg jobber for å tjene bitcoins.

Det er variable jobber online som du kan tjene gode bitcoins på, men pass også opp for fellene der ute.

Om du skulle komme over en jobb, bør du først sjekke om de er listet i Bitcoin Badlist før du tar på deg oppdraget.

Et sted hvor du kan finne jobb og få betalt i bitcoins i stede for vanlig valuta er blant annet XBTFreelancer.

 

Et annet alternativ for å tjene bitcoins er å se på reklame. Dette er meget dårlig betalt, men det er likevel mange som velger dette alternativet. Besøk bitcoin faucets om du ønsker å se nærmere på dette alternativet.

 

#9 Hva er ulempen med bitcoins?

bitcoin-tyveri

Det er veldig variabelt på hva du får i svar ut fra hvem du spør.

De som driver med koding, vil kanskje si at det er et utdatert nettverk sammenliknet med de mer nye og mindre kryptovaluta som finnes i dag.

 

Det er viktig med avansert digital kunnskap

Bitcoin kan bli stjålet på flere måter. Det er du som eier av Bitcoin som er ansvarlig for at pengene er sikret slik de bør være sikret. Å la pengene ligge på web wallets kan være usikkert over tid. Da er hardware wallets mer sikkert som for eksempel Ledger.

 

De som tilbyr Bitcoin service kan være vanskelig å stole på

Det er noen kjente navn som har feilet stort i Bitcoin samfunnet. For å nevne en: Mt.Gox krisen i 2014

Dette var da den største Bitcoin samleren som bare forsvant over natten med 745,000 bitcoins.

For ikke så lenge siden altså i 2016, ble det stjålet 120,000 bitcoins under det som ble kalt bitfinex hack – Og til den dag klør ekspertene fortsatt i hodet og lurer på hvordan de klarte å utføre tyveriet.

 

Ikke like godt utbredt valuta

Det er fortsatt denvaluta som man kan føle med hendene som er tryggest hos de aller fleste. Derfor er bitcoins fortsatt akseptert bare av få forhandlere. Det er likevel viktig å ha i bakhodet at denne valuta fortsatt er i stor spredning og viser ikke tegn til å roe ned med det første.

 

Mangel på sikker transaksjon

Selv om bitcoins er en valuta som kan brukes i hele verden, er det fortsatt mange land som ikke godkjenner denne form for betaling. Derfor brukes det mindre ressurser på å lage sikre løsninger for Bitcoin.

Vi utvikler oss hele tiden med teknologien og derfor kan det være greit å holde seg oppdatert på hvor denne valuta er akseptert til en hver tid på bitlegal.io

 

#10 Hvordan sender jeg og mottar bitcoins?

Når du oppretter en bitcoin wallet, får du med en adresse. Denne adressen representerer en destinasjon på lik linje som en epost adresse.

For å kunne sende bitcoins, er det nødt til å være en positiv balanse i din bitcoin wallet, legg inn mottakers bitcoin adress og trykk på knappen “Send”. Vanskeligere er det ikke!

Det er en liten avgift ved hver enkelt transaksjon, da ressursene kommer fra de som driver med Bitcoin mining.

Normalt tar en transaksjon under 1 time, men dette er noe avhengig av hvor mange som driver med “mining”.

Om du ønsker å bruke bitcoins aktivt, bør du kanskje implementere denne valuta løsning i ditt Visa kort. Wirex er en av flere som tilbyr denne løsningen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight + 9 =