Top 10 beste tips mot halsbrann og sure oppstøt

By | January 21, 2013

 

Halsbrann er noe som gir en forferdelig følelse og av og til smerte både i mage og hals. Visste du at de fleste av oss allerede har noe i hjemmet mot denne plagen?

 

Halsbrann er ofte en plage som rammer de som er gravide og de som har kost seg litt ekstra på byen med et inntak av Etanol.

Sitter du nå med halsbrann og surfer på nett for å finne løsningen på problemet ditt, trenger du ikke lengre å lete. Vi har listet opp de top 10 beste tips som hjelper deg mot plagen.

Mann holder seg på brystet med smerte

 

#1 Melk

Melk nøytraliserer syrebalansen i magen og sørger for å dempe denne intensiteten som du går rundt og kjenner på. Dette trenger ikke å fjerne problemet helt, men vil likevel dempe ubehaget en god del.

 

#2 Love Hearts

Du kjenner kanskje til denne sylinderen med godteri hjerter? Om du har en slik i skapet anbefaler vi at du tar noen drops og sutter på. Dette er et tips jeg selv prøvde ut og opplevde en positiv virkning ved at den verste brannen roet seg ned noen hakk. Du kan forvente noe bedret resultat etter ca 30 min (forbeholdt inntak av 3-5 drops.

 

#3 Mandler

Har du en pose med mandler liggende i kjøkken skuffen, vil det også være til god hjelp mot halsbrannen. Ikke den mest effektive, men absolutt til god hjelp om du ikke har noe annet liggende i hjemmet.

 

#4 Gaviscon

Dette er for mange et kjent middel som du får kjøpt på apoteket mot sure oppstøt og halsbrann. Middelet hjelper til med å danne en hinne over innholdet i magesekken som tar bort en ubehagelige følelsen nesten med en gang og varer i ca 2-3 timer. Det er også tilsatt et middel som skal bidra til å nøytralisere syrebalansen.

 

#5 Yoghurt

Yoghurt har for mange vært en reddende engel på en søndag når butikkene er stengt. På grunn av at yoghurten er så tykk, vil du fort merke en bedring som varer etter inntak.

 

#6 Ris-kaker

Mange sverger til ris-kaker mot sure oppstøt. Pass bare på å spis ris-kakene i en tidlig prosess i håp om at du får avverget utbruddet.

 

#7 Sukker fri tyggegummi

Sukker fri tyggegummi har ikke en øyeblikkelig effekt, men bidrar til å nøytralisere ved å stimulere vår spyttproduksjon. Et godt tips kan være at du etter hvert måltid tar en tyggis for å forhindre eventuelle sure oppstøt eller brann.

 

#8 Vaniljeis

Som mange andre meieri produkter bidrar vaniljeis også til at smerten forsvinner raskt. Fordelen med vaniljeis, er at du får et ekstra godt behag av noe ekstra kaldt i magesekken.

 

#9 Rå Potet

En til to Rå poteter gjør underverker for mange. Det smaker kanskje ikke så alt for godt, men det er absolutt verd forsøket!

 

#10 Protein Shake

Personlig så sverger jeg til nøytral protein shake. Proteiner i seg selv er et meget godt bidrag mot halsbrann og har en sterk effekt på magesyren.

Her er et godt tilbud på proteinbar (12 pakning)

 

Les også:

10 Tips til protein dietter

10 Tips til flatere mage

10 Tips til trening for gravide

 

 

 

Dette bør du ikke spise/ drikke under sure oppstøt!

– Løk

– Tomat

– Kaffe

– Te

– Alkohol

– Banan

– Sitrus frukter

– Brus

* Ikke legg deg flat i senga når du skal sove. Det beste er at du legger deg med hodet godt hevet opp i forhold til mage.

 

Hvordan oppstår denne tilstanden?

Det er mange grunner til at vi får problemer ved at magesyren går opp mot halsen. Først og fremst er det viktig å påpeke at nederst i spiserøret har vi en lukkemuskel som fungerer som en slags enveis ventil. Denne ventilen alene greier sjelden å motvirke refluks, men lengre nede har vi en muskel plate som vi kjenner som mellomgulv.

Mellomgulvet i samarbeid med lukkemuskelen i spiserøret klarer fint å sørge for at vi unngår sure oppstøt eller halsbrann, men av og til settes mellomgulvet ut av spill eller at lukkemuskelen blir sløvet ned. Det er da vi først får den sterke følelsen av brann nede i svelg og magesekk.

 

Derfor får du halsbrann

– Du er gravid og har derfor magesekken i klem som gjør at mellomgulvet ikke lengre klarer å bistå lukkemuskelen.

– Du er overvektig. Fettet i bukhulen presser magesekken sammen. Mage innhold har da lett for å presses opp spiserør. Ved å slanke seg, vil de fleste i dette tilfellet slippe unna plagen.

– Du har forstoppelse som gir økt refluks av magesyre.

– Du har overspist og har derfor refluks av magesyre. Ved store inntak, utvides magesekken betraktelig og du kan risikerer sure oppstøt.

– Du har vert på byen og hatt en fuktig kveld med etanol. Dette svekker egenskapen til lukkemuskelen ved bakrus.

* Det verste tilfellet og kanskje det som oftest skjer, er når man kombinerer en kveld på byen med overspising og mye alkohol (etanol).

Det som sløver ned og hemmer lukkemuskelen er som oftest: Sjokolade, Alkohol, Peppermynte, Tobakk og kaffe!

 

Om du skulle ha noen nyttige tips å dele med oss, setter vi pris på alle bidrag 🙂

 

 

2 thoughts on “Top 10 beste tips mot halsbrann og sure oppstøt

  1. Olav Andreassen

    Hei!
    Dra til Sverige og kjøp Inside brus!!!!!
    Da er du kvitt problemene med halsbrann og magesyre!!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 + eleven =